Café Latte eller Cappuccino

Café Latte: En Krämig Kaffedryck

Café latte är en populär och krämig kaffedryck som har sitt ursprung i Italien. Namnet ”café latte” betyder bokstavligen ”mjölk kaffe” på italienska, vilket ger en hint om dess viktiga ingredienser. Denna kaffedryck består huvudsakligen av espresso och ångad mjölk, vilket ger den dess karakteristiska rika och mjuka smak.

För att göra en café latte, brygger baristan först en stark espresso, vanligtvis en enkel eller dubbel shot, beroende på personliga preferenser. Sedan ångas mjölken för att skapa en silkeslen och frodig textur. Den ångade mjölken hälls över espresson och skapar ett vackert lager av mjölkskum på toppen. Resultatet är en välbalanserad dryck där espressons styrka kompletteras av den mjuka och krämiga konsistensen från mjölken.

Café latte kan serveras i olika storlekar, från små och koncentrerade drycker till större och mildare varianter. Det är vanligt att dricka café latte på morgonen eller under eftermiddagen som en uppiggande och njutbar koffeindryck.

Cappuccino: En Italiensk Klassiker

Cappuccino är en annan omtyckt italiensk kaffedryck som har vunnit popularitet över hela världen. Namnet ”cappuccino” härleds från de kapuchinmunkar som bar bruna kåpor, vilket liknade färgen på kaffedrycken. Precis som café latte innehåller cappuccino espresso och mjölk, men den har en unik och karakteristisk struktur.

För att göra en cappuccino bryggs en espresso som först läggs i en kopp. Därefter ångas och skummas lika delar mjölk och mjölkskum, och detta tillsätts sedan till espresson. Resultatet är en dryck med en distinkt lagd struktur: en tredjedel espresso, en tredjedel ångad mjölk och en tredjedel mjölkskum.

Cappuccino är känd för sin starka smak och den mjuka, krämiga textur som skummet ger. Den tjocka skumtoppen är ofta dekorerad med ett kakaopulver eller kanelströssel för att ge en extra touch av smak och estetik.

Cappuccino är en favorit bland många kaffeälskare och kan njutas när som helst på dagen. Den är känd för sin balans mellan espressons intensitet och mjölkens krämighet och har blivit en av de mest älskade kaffedryckerna runt om i världen.